zaterdag 22 mei 2010

reis naar Limulunga dag 1


 Iets wat versuft van de mix witte wijn en een slaappil stapte ik uit het vliegtuig  (de dame bij de aphotheek in Londen waarschuwde  nog : do not mix whit alcohol ).  
Bij de rij voor de douane werd ik eruit gevist. Ik mocht bij de vip rij staan.  Waarom is mij een raadsel maar ik was als een van de eerste bij mijn tas. De meeste Zambiaanse vliegtuiggenoten habben een koffer op wieltjes. Maar ik reis nog steeds graag met een stoere  onhandige zware zwarte plunje baal.  
In de aankomst hal ga ik op zoek naar geld. Yes een pinapparaat ik probeer vergeefs al mijn passen. Gelukkig ook nog cash geld bij mij en ik wissel 500 euro. Om een beeld bij Zambia te krijgen dit is ongeveer het jaar salaris van een gemiddelde zambiaan met een overheids functie. ( echter hebben de mees
Met de taxi naar het Blue Crest Guesthouse wat sinds 2003 weinig veranderd is . Ik herrinder mij, dat ik hier bij de bar, in  2003 de golf oorlog 2 zag uitbreken.  Schokkerigen live beelden van militairen die uit vliegtuigen sprongen.
Onder het genot van een kopje india thee lees ik door wat er deze 2 weken moet gebeuren. Keurig opgesteld door Astrid Kodde  ( adviseur van Stichting Limulunga ) en Ankie van dalen  ( secretaris van stichting limulunga ) .  Vanmiddag staat er als eerste een afspraak op het programma met Elischa Ng onomo hij werkt voor www.villagewater.org Een Engelse organisatie die waterputten slaat. En die zich nu ook heeft toegelegd op het adviseren en bouwen van sanitairen voorzieningen bij scholen. Zij hebben het afgelopen jaar voor Simavi in Kaoma in de Western Province bij 9 scholen toilet gebouwen geplaats. Het lijkt niet moeilijk een toilet gebouw neer te zetten. Maar Elischa legt uit wat de problemen zijn. De grond is zanderig en drassig en in de regentijd komt het water omhoog.  Er moet dus een gat van drie meter diep gegraven worden. Waar een fundament in komt van beton. Op dit fundament wordt een soort blokken doos omhoog gemetseld. Een stevige constuctie die er voor zorgd dat als het water in de regentijd omhoog komt het geheel niet omvalt. Het materiaal wat gebruikt wordt zijn blokken ( blocks ) Die om de kosten de sparen, zelf gemaakt worden van zand steen en cement. En daarna gebakken worden in de zon. Bij de andere gebouwen die Elischa neerzetten werd het maken van blokken gedaan door de ouders van de kinderen. Ook het graven van het gaten werd gedaan door de ouders. De community hielp dus mee.  Het constuctie werk werd gedaan door een aanemer. Ik vroeg aan Alischa of nu de hele community naar het toilet ging. Maar de toilet gebouwen zijn afsluitbaar.  En hij vertelde dat op vorige scholen zelfs de leraren  geen gebruik mochten maken van de toileten omdat deze uitsluitend voor de kinderen bedoeld waren.  Ook geeft villagewater training hoe een toilet gebouw te onderhouden en bovenal schoon te houden. Ik vertelde Alischa dat onze school niet zo groot is ( 120 leerlingen )  en ik vroeg naar de kosten en het tijdsbestek. Het duurt ongveer 6 weken om te bouwen en het kost ongeveer 15 miljoen kwascha ( 2000 euro ) Dit is voor een jongens toilet en meisjes toilet beide met was ruimte.
Deze toilet groepen voldoen dan aan de maatstaven van WHO.  Alischa komt 28 mei in Mungo kijken en dan bespreken wij het verder. Morgen of maandag ga ik kijken in Kaoma, bij een school waar villagewater een toilet gebouw heeft neergezet.
Het inmiddels 04.54 en ik ga proberen of ik mijn slaap weer kan vatten. Er wacht mij vandaag een lange tocht naar Mungo ik ben benieuwd hoe de weg is. Het is net regentijd geweest. Dus ik schat de kans op puthols aanwezig... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten